فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 47 (پاییز 1396)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 47 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • مهدی عقیقی شاهوردی، حشمت امیدی، سید جلال طباطبایی صفحات 1-18
    تنش شوری از جمله عوامل محدود کننده رشد گیاهان و یکی از موانع مهم در عدم جذب عناصر غذایی توسط گیاه می باشد. به همین منظور آزمایش گلدانی در فضای محیطی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی در سه تکرار برای ارزیابی اثر محلول پاشی عناصر آهن (سکوسترن 138 با غلظت 5 در هزار) ، بور (اسید بوریک با غلظت 5 در هزار) و سلنیوم (سلنیت سدیم با غلظت 2 در هزار) تحت شرایط شوری کلرید سدیمی بر خصوصیات رشدی ریشه و محتوای رنگیزه های فتوسنتزی گیاه استویا انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح مختلف کلرید سدیم (صفر، 3، 6 و9 دسی زیمنس بر متر) و محلول پاشی ترکیبات عناصر در هشت سطح (عدم محلول پاشی، آهن، بر، سلنیوم، آهنسلنیوم، آهنبر، سلنیومبر و آهن سلنیوم بر) بودند. نتایج نشان داد که با افزیش سطح شوری کاهش معنی دار در میانگین وزن خشک ریشه، حجم، طول، سطح، قطر و چگالی ریشه، درصد خشک ریشه به حجم خاک و میزان کلروفیل a، b و کل مشاهده گردید. در بین ترکیب های مختلف محلول پاشی، استفاده توام از سه عنصر آهن، بور و سلنیوم بالاترین میانگین صفات وزن تر و خشک ریشه، حجم، طول، سطح و چگالی ریشه را داشت که تفاوت معنادار آماری با بقیه سطوح تیماری نشان داد. محلول پاشی توام هر سه عنصر در مقایسه با عدم محلول پاشی باعث افزایش میانگین وزن خشک، حجم، طول و سطح ریشه در مقایسه با تیمار شاهد شد. بیشترین میانگین معنادار آماری صفات کلروفیل b و مجموع کلروفیل کل در محلول پاشی عنصر آهن در سطح بدون تنش و ترکیب آهن و سلنیوم در سطح شوری سه دسی زیمنس بر متر بود. به طورکلی کاهش رشد ریشه و کاهش محتوای کلروفیل برگ (به خصوص کلروفیل a) در اثر تنش شوری رخ داد و مجموع این عوامل، موجب افت رشد گیاه در سطوح بالاتر شوری (6 و 9 دسی زیمنس بر متر) گردید. بر اساس پژوهش حاضر به منظور کاهش اثرات منفی تنش شوری به خصوص در سطوح پایین تر (3 و 6 دسی زیمنس بر متر) محلول پاشی با عناصر آهن و سلنیوم که باعث افزایش میزان کلروفیل گیاه و بهبود رشد ریشه می گردند، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: استویا، حجم ریشه، کاروتنوئیدها، کلروفیل، وزن خشک ریشه
  • سیما ابیار، براتعلی فاخری، حسین گرگینی شبانکاره، نفیسه مهدی نژاد*، مریم هراتی راد صفحات 19-30
    به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی، شیمیایی و تلفیقی بر رشد، عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. آزمایش شامل 13 تیمار بود که عبارتند از: NPK، بیوفسفر، بیوفسفر 25 درصد NPK، بیوفسفر درصد NPK، بیوفسفرM× درصد NPK، نیتروکسین، نیتروکسین 25 درصد NPK، نیتروکسین 50 درصد NPK، نیتروکسین M× درصد NPK، نیتروکسین بیوفسفر، نیتروکسین بیوفسفر 25 درصد NPK، نیتروکسین بیوفسفر درصد NPK و نیتروکسین بیوفسفرM× درصد NPK. نتایج نشان داد که تاثیر تیمارهای مختلف کود شیمیایی، زیستی و تلفیقی بر اغلب صفات مورد بررسی به استثنای تعداد برگ، تاریخ گلدهی و تعداد گلچه در طبق معنی دار بود. در اغلب صفات بیشترین میانگین از تیمار تلفیقی نیتروکسین بیوفسفر 100 درصد NPK حاصل گردید هرچند اختلاف معنی داری با تیمار نیتروکسین بیوفسفر درصد NPK نداشت. نتایج این مطالعه نشان داد که کاربرد تلفیقی کود زیستی نیتروکسین بیوفسفر 50 درصد NPK در مقایسه با تیمار تلفیقی نیتروکسین بیوفسفر 100 درصد NPK می تواند ضمن کاهش 50 درصدی مصرف کودهای شیمیایی، عملکرد مطلوبی نیز تولید کند. با توجه به نتایج بدست آمده می توان اظهار داشت که استفاده از 50 درصد مقدار توصیه شده کودهای شیمیایی به همراه کودهای زیستی نیتروکسین و بیوفسفر می تواند جهت حصول حداکثر عملکرد کمی و کیفی آفتابگردان توصیه گردد.
    کلیدواژگان: بیوفسفر، پروتئین، سطح برگ، نیتروکسین، NPK
  • زهرا کاغذلو، خدایار همتی، سارا خراسانی نژاد * صفحات 31-43
    به منظور بررسی اثر ارتفاع و مکان رویش بر برخی از صفات بیوشیمایی آقطی، از سه منطقه استان گلستان (رامیان، توسکستان گرگان و مینودشت) و از سه ارتفاع (بیشتر از 1400 متر) ، (بین 600 تا 700 متر) و (کمتر از 300 متر) نمونه های برگ، گل و میوه گیاه آقطی در سه تکرار در سال 1394 جمع آوری گردید. صفات بیوشیمایی شامل فنل کل، فلاونوئیدکل و خاصیت آنتی اکسیدانی براساس روش استاندارد شیمیایی مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج آزمایش حاکی از آن بود سه عامل ارتفاع، منطقه و اندام دارای اثرات معنی داری بر خصوصیات بیوشیمیایی مورد بررسی بودند به طوری که اثر متقابل منطقه و ارتفاع روی میزان فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی و اثر متقابل منطقه و اندام روی میزان فلاونوئیدکل در سطح احتمال 1 درصد و روی فعالیت آنتی اکسیدانی در سطح احتمال 5 درصد و اثر متقابل ارتفاع و اندام روی میزان فنل کل و فلاونوئیدکل در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. همچنین اثر متقابل منطقه، ارتفاع و اندام روی میزان فنل کل در سطح احتمال 1درصد و روی میزان فلاونوئیدکل و فعالیت آنتی اکسیدانی در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد. به طوری که بیش ترین میزان فنل کل در توسکستان در ارتفاع کم و اندام برگ مشاهده شد و کم ترین میزان آن در مینودشت در ارتفاع متوسط در اندام گل بود. همچنین بیش ترین میزان فلاونوئیدکل در منطقه مینودشت در ارتفاع کم و اندام گل و کم ترین میزان آن در منطقه توسکستان در ارتفاع متوسط در اندام میوه مشاهده شد. طبق نتایج بدست امده بیش ترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در توسکستان در ارتفاع متوسط در اندام میوه و کم ترین میزان آن در توسکستان در ارتفاع متوسط در اندام برگ بود. در مجموع می توان نتیجه گرفت با افزایش ارتفاع از محتوی فنل کل و فلاونوئیدکل کاسته شده و بهترین کیفیت را از گیاهانی در ارتفاعات پایین می توان به دست آورد.
    کلیدواژگان: آقطی، آنتی اکسیدان، ارتفاع، فلاونوئیدکل، فنل کل
  • بابک پیکرستان *، طیبه بساکی صفحات 44-56
    این پژوهش به منظور بررسی اثرمتقابل کم آبیاری و تاثیر محلول روی بر غنی سازی دانه ارقام ذرت شیرین در سال 1393 و 1394 به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آزمایشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک انجام شد. سطوح الگوی آبیاری شامل (آبیاری کلیه جویچه ها (شاهد) ، آبیاری یک درمیان جویچه ها، آبیاری یک در میان متناوب جویچه ها) به عنوان کرت های اصلی و سطوح محلول پاشی روی (عدم محلول پاشی (شاهد محلول پاشی آب) ، کاربرد سولفات روی زینک درآپ دو در هزار، کاربرد سولفات روی زینک فست دو در هزار) به عنوان کرت های فرعی و ارقام هیبرید ذرت (شیرین و فوق شیرین) به عنوان کرت های فرعی- فرعی در نظر گرفته شدند. صفات موردبررسی در این پژوهش ارتفاع گیاه، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، مقدار روی دانه و پرولین برگ بود. اثر متقابل تیمارها باعث افزایش 33 درصدی ارتفاع بوته، 27 درصدی عملکرد دانه، 21 درصدی وزن هزار دانه و 13 درصدی شاخص برداشت گردید. بیشترین مقدار عملکرد قابل کنسرو به تیمار آبیاری تناوبی، زینک فست درهیبرید چلنجر و کمترین به تیمار آبیاری یک درمیان، محلول پاشی شاهد درهیبرید چیس تعلق گرفت. در بررسی مقدار روی در دانه، بیشترین مقدار به تیمار آبیاری تناوبی، زینک فست در هیبرید چلنجر و کمترین به تیمار آبیاری یک درمیان، محلول پاشی شاهد در هیبرید چیس تعلق گرفت که در سطح یک درصد اختلاف معنی دار داشتند. بیشترین اثرات متقابل تیمار آبیاری متناوب، زینک فست و رقم چلنجرب و کمترین به تیمار آبیاری یک درمیان، زینک دراپ و رقم چلنجر تعلق گرفت. بر طبق نتایج تحقیق، در شرایط کم آبی، استفاده از الگوی آبیاری تناوبی و محلول پاشی زینک فست در رقم چلنجر قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: الگوی آبیاری، پرولین، ذرت شیرین، هیبرید، روی
  • مصطفی کوزه گر کالجی*، محمد رضا اردکانی صفحات 57-65
    به منظور بررسی اثر کودهای آلی و زیستی بر خصوصیات کمی و کیفی بادرنجبویه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار در سال 1393 به شکل گلدانی در شرایط محیطی در شهرستان ساری اجرا شد. عوامل آزمایش شامل میکوریزا (صفر و 10 درصد حجم گلدان) ، ورمی کمپوست (صفر و 10 درصد حجم گلدان) و چای کمپوست (صفر و 5/1 لیتر) بود. صفاتی از قبیل تعدادگل و میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندام های هوایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی تاثیر معنی دار بر تعدادگل و وزن تر داشتند و کلیه صفات مورد بررسی را در مقایسه با شاهد افزایش دادند. به طوری که بیشترین غلظت نیتروژن و قطر ساقه از تیمار همزیستی میکوریزا چای کمپوست ورمی کمپوست به دست آمد. مقایسه میانگین اثرات متقابل سه گانه نشان داد تیمار عدم کاربرد ورمی کمپوست × کاربرد چای کمپوست × همزیستی میکوریزایی عملکرد وزن تر بوته را نسبت به شاهد افزایش داد. نتایج نشان داد کاربرد ورمی کمپوست، چای کمپوست و همزیستی میکوریزایی از طریق در دسترس قرار دادن عناصر غذایی باعث افزایش خصوصیات کمی و کیفی بادرنجبویه گردید.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه، چای کمپوست، کود زیستی، محلول پاشی
  • یسنا جلیلی سه بردان*، داود آزادفر، زهره سعیدی صفحات 66-75
    این تحقیق با هدف مطالعه تنوع ژنتیکی درختان ارس منطقه چهار باغ استان گلستان با استفاده از فعالیت آنزیم پراکسیداز و استراز در دو جهت دامنه صورت گرفت. برای بررسی تنوع ژنتیکی گونه ارس بر اساس فعالیت کیفی آنزیم پراکسیداز و استراز، 48 پایه درختی از دو جهت دامنه رو به شرق و رو به غرب رویشگاه چهارباغ استان گلستان، انتخاب و نمونه های فلس از یک جهت تاج درخت و ارتفاع یکسان از سطح زمین، برداشت شد. پس از عصاره گیری از نمونه ها، بررسی کیفی آنزیم آن با استفاده از روش پلی اکریل آمید ژل الکتروفورز (PAGE) انجام شد. تجزیه خوشه ای داده های کیفی، تنوع درون جمعیتی پایه های مورد بررسی را در دامنه رو به شرق در 6 گروه و دامنه رو به غرب در 5 گروه و تنوع بین جمعیتی را 6 گروه نشان داد. نتایج فعالیت کیفی آنزیم پراکسیداز و استراز فلس در بین کل پایه های دو جهت دامنه نشان داد که میانگین تعداد آلل در هر جایگاه ژنی، میانگین تعداد آلل موثر، میانگین هتروزیگوتی قابل انتظار، میانگین شاخص اطلاعات شانون، تعداد باند های دارای پلی مورفیسم و درصد پلی مورفیسم در دامنه رو به شرق بیشتر از دامنه رو به غرب است. در مقایسه تنوع درون و بین جمعیتی گونه ارس در سطح جهت دامنه، نتایج نشان داد که تنوع درون و بین جمعیتی تقریبا با هم مشابه است نتایج این تحقیق لزوم حفاظت و بکارگیری روش های موثر برای بهبود تنوع ژنتیکی این گونه را یادآور می شود.
    کلیدواژگان: ارس، تنوع ژنتیکی، جهت دامنه، چهارباغ، نشانگرایزوآنزیمی
  • مهراب یادگاری*، سمیرا اسکندری، رامین ایرانی پور صفحات 76-92
    فلزات سنگین از جمله مهمترین آلاینده های زیست محیطی هستند که در تمام جوامع صنعتی یافت می شوند. برای اصلاح خاک های آلوده به فلزات سنگین، روشی به نام گیاه پالایی وجود دارد. به منظور بررسی پتانسیل پالایش گیاه همیشه بهار به فلزات سنگین سرب و کادمیوم و اثر آن ها بر رشد، عملکرد و سایر صفات زراعی این گیاه، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به صورت گلدانی در مرکز تحقیقات سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری شهرکرد در سال 1395 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل کادمیوم در چهار سطح (0، 5، 25 و 50 میلی گرم در کیلوگرم خاک خشک) و سرب در چهار سطح (0، 40، 100 و 250 میلی گرم در کیلوگرم خاک خشک) بود. نتایج نشان داد که سطوح مختلف سرب وکادمیوم، تاثیر معنا دار برخصوصیات مورفوفیزیولوژیکی گیاه همیشه بهار داشت. وزن خشک بخش هوایی و ریشه و تجمع کادمیوم و سرب در گیاه و خاک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. با افزایش غلظت فلزات، مقدار وزن خشک ریشه و بخش هوایی به طور معنا دار نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت. با افزایش غلظت کادمیوم، میزان انباشت کادمیوم در گیاه و میزان کادمیوم قابل جذب خاک افزایش یافت و کادمیوم ضمن حرکت به بخش های هوایی همراه با سرب بیشتری به بخش های هوایی منتقل شد. مشخص شد که ﮔ ﯿ ﺎ ه ﻫ ﻤ ﯿ ﺸ ﻪ ﺑ ها ر ﮔ ﯿ ﺎ ﻫ ﯽ ﺑ ﯿ ﺶ اﻧ ﺒ ﺎ ﺷ ت گر اﺳ ﺖ ﮐ ﻪ ﻗ ﺎ در ﺑ هاﻧ ﺒ ﺎ ﺷ ﺖ ﻓ ﻠ ﺰ ات ﺳ ﻨ ﮕ ﯿ ﻦ ﺳ ﺮ ب و ﮐ ﺎ دﻣ ﯿ ﻢ در بخش های مختلف گیاه به خصوص بخش هوایی است. آستانه تحمل گیاه تا تیمار تحت آلودگی ترکیبی کادمیوم پنج (میلی گرم در کیلوگرم) و سرب 250 (میلی گرم درکیلوگرم) بود و پس از آن در اکثر صفات مورد بررسی روند نزولی دیده شد. به نظر می رسد اثرات منفی این فلزات به خصوص کادمیوم، غالبا به دلیل اثر بر فتوسنتز گیاهی، می باشد.
    کلیدواژگان: آستانه تحمل، سرب، کادمیوم، گیاه پالایی، همیشه بهار
  • کبری مهدویان * صفحات 93-106
    شوری خاک یک مسئله محیطی جدی است که آثار منفی بر رشد و تولید گیاهان دارد. از سوی دیگر سالیسیلیک اسید نقش مهمی در جلوگیری از آسیب های اکسیداتیو در گیاهان دارد، که به واسطه سم زدایی رادیکال های سوپراکسید در نتیجه شوری تولید می شود. در این تحقیق اثر غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید، کلرید سدیم و اثرات توام سالیسیلیک اسید و کلرید سدیم بر پارامترهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاهان آفتابگردان مورد مطالعه قرار گرفت. کلرید سدیم با غلظت های 0، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار کلرید سدیم و سالیسلیک اسید با غلظت های 0، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار در یک طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیقات نشان داد که کلرید سدیم باعث کاهش رشد ساقه، ریشه، وزن تر و خشک، کلروفیل و کاروتنوئید می شود، در حالی که در گیاهان پیش تیمار شده با سالیسیلیک اسید این کاهش تعدیل شده است. از طرف دیگر افزایش مقدار آنتوسیانین ، کلروفیل و کاروتنوئید نشان دهنده نقش سالیسیلیک اسید بر افزایش تحمل پذیری این گیاه در برابر تنش کلرید سدیم است. نتایج فوق پیشنهاد می کند که کاربرد سالیسیلیک اسید باعث افزایش تحمل پذیری گیاه در برابر تنش کلرید سدیم می شود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، آنتوسیانین، سالیسیلیک اسید، کلرید سدیم، کلروفیل
|
  • Mehdi Aghighi Shahverdi, Heshmat Omidi, Seyed Jalal Tabatabaei Pages 1-18
    Salt stress is one of the factors limiting plant growth and a major obnstacles for nutrient uptake in plants. A factorial experiment with pots in the open air was implemented based on a completely randomized design with three replications to evaluate the effect of foliar application of iron (Fe: Sequestrene 138 at a concentration of 5 per thousand), boron (B: Boric acid at a concentration of 5 per thousand), and selenium (Se: Sodium selenite at a concentration of 2 per thousand) under NaCl salinity on root growth characteristics and the photosynthetic pigmentscontent of Stevia plant. The experiment factors included different levels of sodium chloride (0, 3, 6, and 9 dS m-1) and spraying composition at eight levels (no spraying, Fe, B, Se, Fe Se, Fe B, Se B, and Fe Se B). Results showed that salinity caused significant reduction in root dry weight, volume, length, diameter and density of root, percentage of dry weight to soil volume ratio, and chlorophyll a, b, and total. Among the various combinations of spraying, combined application of Fe, B, and Se had the highest mean dry weight, volume, length, area, and density of the root. The highest significant mean chlorophyll b and total chlorophyll contents were observed in spraying solution containing Fe at the non-stress level, and the combination of Fe and Se at 3 dS m-1 level of salinity. In general, decrease in root growth and leaf chlorophyll content (especially chlorophyll a) occurred under salt stress and generally, these factors led to the loss of plant growth at higher salinity levels (6 and 9 dS m-1). In order to reduce the negative effects of salinity stress, especially at lower levels (3 and 6 dS m-1), using Fe and Se elements are recommended to increase the chlorophyll content of the plant and improve root growth.
    Keywords: Carotenoids, chlorophyll, Root dry weight, Root volume, Stevia
  • Sima Abyar, Barat Ali Fakheri, Hosein Gorgini, Nafiseh Mahdi Nezhad *, Maryam Harati Rad Pages 19-30
    In order to investigate the effects of biological, chemical, and integrated fertilizers on growth, yield, and yield components of sunflowers, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station of Zabol University in the growing season 2014-15. The experiment consisted of 13 treatments including NPK, biophosphorus, biophosphorus 25% NPK, biophosphorus 50% NPK, biophosphorus 100% NPK, nitroxin, nitroxin 25% NPK, nitroxin 50% NPK, nitroxin 100% NPK, biophosphorus nitroxin, biophosphorus nitroxin 25% NPK, biophosphorus nitroxin 50%NPK and biophosphorus nitroxin 100%NPK. The results showed that the effect of different treatments of chemical, biological, and integrated fertilizers were significant on most of the studied traits except the number of leaves, flowering date, and the number of florets per head. The highest mean in most of the studied traits belonged to the nitroxin biophosphorus 100% NPK treatment which was not significantly different from the nitroxin biophosphorus 50% NPK integrated treatment. The results of this study showed that combined application of nitroxin biophosphorus 50% NPK in comparison with the integrated treatment of nitroxin biophosphorus 100% NPK in addition to reducing 50% of chemical fertilizers application can also produce optimal yield. According to the obtained results, the application of 50% of the recommended amount of chemical fertilizers in combination with the nitroxin and biophosphorus biofertilizers can be recommended for obtaining the maximum quality and quantity yield of sunflower.
    Keywords: Biophosphorus, Leaf area, Nitroxin, NPK, Protein
  • Zahra Kaghazloo, Khodayar Hemati, Sara Khorasaninejad * Pages 31-43
    In order to study the effect of height and habitat on some biochemical features of Sambucus ebulus, an experiment was carried out in three cities in Golestan (Ramiyan, Tuskestan-Gorgan and Minoodasht), three height levels (elevations above 1400 m, 700-600 m, and below 300 m), and on leaves, flowers and fruit with three replications in 2015. Total phenols, total flavonoids, and antioxidant activity were measured. The results showed significant effects of heights, region, and organs on biochemical features of the plants so that the interaction of effects of the region and height on the total phenol content and antioxidant activity and the interaction of effects of the region and organ on the total phenol content and on the antioxidant activity, and the interaction of effects of the height and organ on the total phenol content and flavonoids were significant. Also, the interaction of effects of the region, height, and organs was significant on total phenol content and total flavonoids and antioxidant activities. Maximum and minimum total phenol contents were recorded in the leaves of the plants in low height of Tuskestan and in the flowers of plants at average height of Minoodasht, respectively. Also, the highest flavonoid contents were recorded in the flowers at low heights of Minoodasht while the lowest flavonoid content was observed in fruits of the plants at low heights of Tuskestan. The findings also suggest that the maximum antioxidant activity was observed in fruit of the plants at medium elevation in Tuskestan while the minimum content was recorded in leaves of the plants at medium height in Tuskestan. Overall, it can be conclude that total phenol and flavonoids decreased with an increase in the height and the highest quality was obtained from the plants grown at low heights.
    Keywords: Antioxidants, Flavonoids, Height, Sambucus sp, Total phenols
  • Babak Peykarestan *, Taiebeh Basaki Pages 44-56
    This experiment was carried out in order to evaluate interaction effect of irrigation and zinc foliar application on physiological enrichment indices of two hybrids of sweet corn as the split plot factorial in the form of randomized complete block design with three replications in the experimental field of Faculty of Agriculture, Islamic Azad University of Arak in 2014 and 2015. All furrow irrigation (control, I1) and every other furrow irrigation (I2), and alternative every other furrow irrigation (I3) as the main plot and solution spraying levels including Zn 1 (No injection Zn), Zn 2 (Drop Zn) and Zn 3 (Fast Zn) were the subplots. Also, sweet corn (Zea mays var saccharata) varieties (sweet and ultra-sweet) were considered as the subplots. Parameters under investigation included plant height, seed yield, one thousand seed weight, harvest index, seed Zn content and leaf proline content. Interaction effects of the treatments increased plant height by 33%, grain yield by 27%, one thousand seed weight by 21%, and harvest index by 13%. The highest amount of cannable grain yield was observed in periodic irrigation, zinc fast in Challenger hybrid while the lowest amount was recorded in every other furrow irrigation treatment without zinc and Chase Hybrid. The highest level of grain zinc content was observed in the alternative irrigation zinc fast treatment in the Challenger hybrid while the lowest level was recorded in every other furrow irrigation without zinc in Chase hybrid which showed significant difference at p≤0.01. The highest interaction of effects was observed in the alternative irrigation treatment, zinc fast, and Challenger cultivar with average harvest index and lowest was observed in every other furrow irrigation, drop Zinc, and Challenger cultivar. According to the results of this study, in low irrigation conditions, application of alternative irrigation pattern and Zinc-fast foliar application in Challenger cultivar is recommended.
    Keywords: Hybrid, Irrigation methods, Proline, Sweet corn, Zinc
  • Mostafa Koozehgar Kaleji *, Mohammad Reza Ardakani Pages 57-65
    In order to evaluate the effect of organic and biological fertilizers on quantitative and qualitative characteristics of Melissa officinalis L. a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with 4 replications in the form of open air pot conditions in Sari, in 2015. The factors examined included Mycorrhizal fungi (Glomus mosseae) (0 and10% of the pot volume), vermicompost (0 and 10% the pot volume), and compost tea (0 and 1.5 liter). Some characteristics such as number of flower, nitrogen, phosphorous, and potassium contents of aerial parts. Results showed that application of organic and mycorrhizal fertilizers had a significant impact on all measured characteristics and increased the number of flowers and fresh weight when compared with those of the control group so that the highest nitrogen concentration and the stem diameter were obtained from the combined mycorrhizal symbiosis, compost tea, and vermicomposting treatment. The triple interaction effects showed that the absence of vermicompost with compost tea, and mycorrhizal symbiosis treatments increased the fresh weight compared to the control. Results also indicated that using vermicomposting, compost tea, and mycorrhizal symbiosis through the availability of nutrients increased the yield and improved qualitative and quantitative characteristics of Melissa officinalis L..
    Keywords: biofertilizer, Compost tea, Foliar application, Melissa officinalis L
  • Yasna Jalili *, Davood Azad Far, Zohre Saeedi Pages 66-75
    This research aimed to study the genetic diversity of trees in Chahar Bagh habitat in Golestan province using peroxidase and esterase enzymes in both slope directions. To investigate the genetic diversity of Juniperus polycarpos species, 48 trees from both the East and the West slope direction of Chahar Bagh habitat were selected. Scales samples were sampled at the same height from the ground to the tree canopy. After extraction of the samples, qualitative study of the enzyme was carried out using Polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE). Cluster analysis of the qualitative data showed the diversity of the intra population in the East and the West in 5 and 6 Groups respectively and the inter population variation in six groups. Quality of peroxidase and esterase activity scales showed that the mean observed number of alleles, mean effective number of alleles, mean gene diversity (Ney), mean Shannon Information Index, percentage of polymorphism and mean polymorphic information content (PIC) in the slope direction of the East were more than that oof the West. Comparison of genetic diversity of inter population and intra populations genetic diversity of Juniperus polycarpos species suggested that the inter and intra population genetic diversity are almost the same. The findings of this study highlight the need for conservation and utilization of effective methods to improve the genetic diversity of this species.
    Keywords: Charbagh, Enzyme marker, Genetic variation, Jniperus polycarpos, Slope direction
  • Mehrab Yadegari *, Samira Eskandari, Ramin Irani Pour Pages 76-92
    Heavy metals are the most important bioenvironmental pollutants that are found in all industrial communities. The phytoremediation technique is applied to refine the land and reclaim contaminated soil from heavy metals. In order to evaluate the phytoremediation potential of Marigold plant against lead and cadmium heavy metals and their influence on growth, yield, and other characteristics of this plant, a pot experiment was carried out in a completely randomized design in a factorial layout with six replications at Research Field Municipal Parks and Green Spaces of Shahrekord during spring and summer of 2016. Treatments included different levels of cadmium (0, 5, 25, and 50 mg.kg-1 in dry soil) and lead (0, 40, 100, and 250 mg.kg-1 in dry soil). Results showed that different levels of lead and cadmium significantly affected morpho-physiological characteristics. Shoot and root dry and fresh weights and lead and cadmium accumulation in plant soil differed significantly. With an increase in heavy metal concentrations, shoot and root dry and fresh weights significantly decreased compared to the control plants. By adding cadmium concentration, the amount of cadmium in plant and available cadmium in soil increased and therefore translocated to aerial parts of plants along with the more lead. Results of this research showed that Marigold is a super accumulator plant that can accumulate cadmium and lead particularly in its aerial parts. The tolerance threshold in this plant was observed in the treatment containing combination of cadmium (up to 5 mg.kg-1) and lead (up to 250 mg.kg-1) of dry soil after which a decreasing trend was observed in most of the characteristics under study. It seems that negative effects of these heavy metals particularly cadmium is due to their effect on photosynthesis.
    Keywords: Cadmium, Marigold, Phytoremediation, Threshold lead, tolerance
  • Kobra Mahdavian * Pages 93-106
    Soil salinity is a serious environmental problem that has negative effect on plants’ growth and production. On the other hand, salicylic acid plays an essential role in preventing oxidative damage in plants by detoxifying superoxide radicals produced as a result of salinity. In this research the effect of different concentrations of salicylic acid, sodium chloride, and interaction effects of both factors were studied on morphological and biochemical parameters in sunflower (Helianthus annuus L.) plants. NaCl concentrations of 0, 25, 50, 75, and 100 mM and salicylic acid concentrations of 0, 0.5, 1, and 1.5 mM were used in the form of a factorial experiment in a complete randomized design (CRD). Results showed that salinity caused significant decrease in shoot and root length, fresh and dry weights, chlorophylls, and carotenoid of plants while in salicylic acid pre-treated plants, this reduction has been moderated. On the other hand, increasing the amount of anthocyanin, chlorophylls, and carotenoid indicated the role of salicylic acid in increasing the tolerance of this plant to sodium chloride stress. These findings suggest that salicylic acid application increases plant tolerance to sodium chloride stress.
    Keywords: anthocyanin, chlorophyll, Helianthus annuus L, Salicylic acid, Sodium chloride